ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ MD, PhD, FACS

Έπειτα από ισάριθμα Αριστεία με τα χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εισήχθη μεταξύ των πρώτων κι αποφοίτησε 3ος αριστούχος, από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Βραβεύθηκε από το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα, το 1992, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, με Τιμητική Τελετή Oρκομωσίας στο Αρχαίο Ασκληπιείο της Κω. Διετέλεσε Ιατρός της Στρατιωτικής Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), επί δύο συναπτά ακαδημαϊκά έτη. Εργάσθηκε επί 6ετία στη Δ΄ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ‘Ευαγγελισμός’. Εντός της περιόδου αυτής, εργάσθηκε και συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και της επιστημονικές δραστηριότητες της Πανεπιστημιακής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Έλαβε τον τίτλο ειδικότητος Χειρουργικής, κατόπιν άριστης επίδοσης στις γραπτές εξετάσεις και άνευ προφορικής δοκιμασίας. Έλαβε την υψηλότερη Υποτροφία, από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία, για μετεκπαίδευση στη Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων, σε κέντρο της αλλοδαπής, μετά από αξιολόγηση του βιογραφικού του και συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων γραπτών εξετάσεων, σε εθνικό επίπεδο.

Εργάσθηκε ως Χειρουργός σε πολλά νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας, όπως το Hammersmith Hospital, Charring Cross Hospital, The Royal London Hospital, St Bart’s Hospital, καθώς και στις ιδιωτικές κλινικές Cromwell Hospital και Clementine Churchill Hospital. Διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής στη Χειρουργική Κλινική του Ealing Hospital, στο Λονδίνο. Κατά τη χρονική περίοδο εργασίας του, ως Υπότροφος, στο Endocrine Surgery Unit, Hammersmith Hospital, Royal Postgraduate Medical School, London,UK, μετεκπαιδεύθηκε και εξειδικεύθηκε στη Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων, πλάι στο διακεκριμένο χειρουργό και χαρισματικό δασκάλο Mr John Lynn. Πρόκειται για το γνωστότερο Τριτοβάθμιο Κέντρο Ενδοκρινικής Χειρουργικής της Μεγάλης Βρετανίας, συγκεντρώνοντας χειρουργικές παραπομπές ασθενών από Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και ολόκληρη την Ευρώπη.

Ασχολήθηκε με όλο το φάσμα της Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, δίδοντας έμφαση στο ειδικό επιστημονικό ενδιαφέρον του, τη μικροεπεμβατική χειρουργική (minimal invasive surgery) του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων. Εξειδικεύθηκε και εφαρμόζει νέες τεχνικές και μεθόδους. Εφάρμοσε την υποβοηθούμενη με βιντεοκάμερα θυρεο/παραθυρεοειδεκτομή (video-assisted thyroid/parathyroidectomy). Εστίασε το ενδιαφέρον του στη ριζική αντιμετώπιση των κακοηθειών θυρεοειδούς, με επιλεκτική χρήση φορητού υπερηχοτόμου (portable US lymph nodes metastasis), προ λεμφαδενικού καθαρισμού τραχήλου. Έχει εντάξει στην καθημερινή του εγχειρητική πράξη, τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων (radiofrequency ablation), υπερηχητικών κυμάτων (Ultracision), διπολικής ηλεκτροδιαθερμίας (Ligasure), για την ασφαλή και με απόλυτη ακρίβεια και ριζικότητα διατομή και αποκόλληση του θυρεοειδούς αδένα με ταυτόχρονη αιμόσταση. Επιπλέον, με τη μέθοδο διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης (neuromonitoring) διασφαλίζει την ακεραιότητα των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων, ελαχιστοποιώντας της πιθανότητες μετεγχειρητικής διαταραχής της ομιλίας του ασθενούς. Με τη βιντεοσκοπική λαρυγγοσκόπηση (video-laryngoscopy), κατά τη διαδικασία της αποσωλήνωσης και αφύπνισης του ασθενούς, λαμβάνει δεύτερη επιβεβαίωση της ακεραιότητας των φωνητικών χορδών.

Η μέθοδος διεγχειρητικής μέτρησης παραθορμόνης (intraoperatie PTH) αποτέλεσε για εκείνον αντικείμενο εργασίας κι έρευνας στην Αγγλία, την οποία εφαρμόζει πάντα, στις μέρες μας, στην εκτέλεση απολύτως επιτυχούς ‘κατευθυνόμενης’ παραθυρεοειδεκτομής, με μικροεπεμβατική τεχνική, συχνά μάλιστα υπό τοπική αναισθησία σε εξωτερικούς ασθενείς. Τέλος, ανέπτυξε και τελειοποίησε τεχνικές πλαστικής αποκατάστασης, χωρίς καθόλου ράμματα, με άριστο μετεγχειρητικά αισθητικό αποτέλεσμα.

Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετεκπαιδεύτηκε στη Ρομποτική Χειρουργική (Training program in Da Vinci Surgical Robotic System, IRCAD-EITS, Strasbourg, France, 2008).

Συμμετείχε στην εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής του Imperial College of Medicine, University of London, σε θέματα Ενδοκρινικής Χειρουργικής, κατά τη διάρκεια του ομώνυμου Clinic του Division of Surgery, Hammersmith Hospital. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του, συμμετείχε στην εκπαίδευση των τελειόφοιτων φοιτητών Ιατρικής, του Barts and The London Queen Mary College of Medicine, University of London. Διετέλεσε εκπαιδευτής σε θέματα υγείας, στους Σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), επί δύο ακαδημαϊκά έτη.

Συνδιοργάνωσε το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων και υπήρξε ομιλητής στη στρογγυλή τράπεζα του συνεδρίου, με θέμα τη Σύγχρονη Χειρουργική του Θυρεοειδούς στην Ελλάδα.

Μετεκπαιδεύτηκε, ανάμεσα σε κορυφαίους χειρουργούς θυρεοειδούς στον κόσμο, στη νέα επαναστατική τεχνική αφαίρεσης θυρεοειδούς από το στόμα, στο 2nd SARC Transoral Endoscopic Thyroidectomy Workshop (Ακαδημία Ιατρικών Ερευνών Σιγκαπούρης 2018).

Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο με ενεργό συμμετοχή σε κλινικές και κλινικο-εργαστηριακές ερευνητικές μελέτες, που εκπονήθηκαν στο Department of Laparoscopic Surgery, Ealing Hospital, London, U.K. Μέρος ή/και σύνολο αυτών έχουν δημοσιευθεί σε διακεκριμένα διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Έχει ευρύ συγγραφικό έργο, με συμμετοχή στη συγγραφή βιβλίων ‘Εξελίξεις στη Χειρουργική’ το 1998 και 2000, πλήθος διεθνών δημοσιεύσεων σε έγκριτα διεθνή χειρουργικά περιοδικά, άρθρα σε ελληνικά ιατρικά περιοδικά και Τύπο. Επιπλέον πάμπολλες επιστημονικές ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά χειρουργικά συνέδρια, ενεργό συμμετοχή σε επιστημονικές ημερίδες, μετεκπαιδευτικά προγράμματα, επιμορφωτικά σεμινάρια, χειρουργικά συμπόσια σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Είναι Reviewer στο ιατρικό περιοδικό HORMONES -International Journal of Endocrinology and Metabolism, του εκδοτικού οίκου Springer.

Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο, από την Επιτροπή Εκπαίδευσης της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, κατόπιν εξετάσεων το έτος 2001. Βραβεύτηκε για την καλύτερη επιστημονική εργασία (“Minimally invasive parathyroidectomy under local anaesthesia” E.Karvounis and J.Lynn) στο Διεθνές Χειρουργικό Forum του 2002. Επιστημονική παρουσίαση της δουλειάς του, σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο του Toledo, Ochio των ΗΠΑ, έλαβε τη διάκριση ‘Guided Presidential Poster’, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας ENDO 2019, στην Αμερική.

Έλαβε τη Διεθνή Πιστοποίηση «Center of Excellence» (2018), για τη Χειρουργική θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων, στην Ευρωκλινική Αθηνών, μετά αυστηρή αξιολόγηση του εξαιρετικά μεγάλου όγκου περιστατικών ετησίως, με αξιοσημείωτα χαμηλό ποσοστό επιπλοκών, σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα.

Είναι κάτοχος του ATLS (Advanced Trauma Life Support) από το American College of Surgeons, Hellenic Chapter και κάτοχος του ABLS (Adult Basic Life Support) από το A&E Department, Ealing Hospital, Imperial College of Medicine, London, UK. Είναι μέλος του British Medical Council, της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, του Ελληνικού Κολεγίου Χειρουργών, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, του European Assocciation for Endoscopic Surgery, της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος.

Είναι Fellow του American College of Surgeons

Είναι παντρεμένος με την κυρία Δήμητρα Βεκιάρη, Σχολική Ψυχολόγο, Μέλος του Δ.Σ. του Ανοικτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου, εξειδικευμένη στον Τομέα της Διαγνωστικής Ψυχολογίας. Έχουν δύο τέκνα.

Σήμερα, εργάζεται ως Διευθυντής Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων, στην Ευρωκλινική Αθηνών και διατηρεί ιατρείο επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, στην Αθήνα.