Στην καθημερινή κλινική πράξη του Ιατρείου Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, διαπιστώνονται συχνά φοβίες των ασθενών, που εδράζουν σε κάποιες εσφαλμένες εντυπώσεις. Πέρα από την αναμενόμενη φυσιολογική ανησυχία ενός ασθενούς προ μιας επέμβασης θυρεοειδούς, η ελλιπής ή στρεβλή ενημέρωση, μπορεί συχνά να ορθώσει ψυχολογικά εμπόδια για τις σωστές θεραπευτικές του επιλογές. Για την αποφυγή επιζήμιων αποφάσεων για την υγεία και τη ζωή του ασθενούς, προσπαθούμε να άρουμε τις επιφυλάξεις που βασίζονται στους εξής «μύθους»:
1. «Δεν πρέπει να μιλάω μετά την επέμβαση»
Σε εξειδικευμένα Κέντρα Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, στις μέρες μας, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των φωνητικών χορδών του ασθενούς. Γι’ αυτό το σκοπό, χρησιμοποιείται, στην αίθουσα χειρουργείου, ένα προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα που ονομάζεται Νευροπαρακολούθηση (Neuromonitoring). Ο ειδικός χειρουργός συνεργάζεται στενά με τον ειδικά εκπαιδευμένο βιοτεχνολόγο, ελέγχοντας διαρκώς την ακεραιότητα των λαρυγγικών νεύρων. Η τεχνική που εφαρμόζεται μπορεί να βασίζεται στην κατ’ επίκληση ή τη συνεχή νευροδιέγερση, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Επομένως, ο ασθενής μας ομιλεί κανονικά άμεσα μετά τη λήξη της επέμβασης. Αυτό επιτρέπει στον σύγχρονο άνθρωπο να επιστρέψει ταχύτατα στην κοινωνική και επαγγελματική του δραστηριότητα.
2. «Κινδυνεύω από την αναισθησία»
Η γενική αναισθησία, στον 21ο αιώνα είναι μία απολύτως ασφαλής ιατρική πράξη. Διεγχειρητικά, όλες οι βασικές λειτουργίες του οργανισμού παρακολουθούνται συνεχώς, με ένα πολύπλοκο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ειδικοί δείκτες και alarms ενημερώνουν τον Ιατρό Αναισθησιολόγο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης. Τα νεότερης γενιάς αναισθησιολογικά φάρμακα κάνουν την αναισθησία μία απλή και καθόλου δυσάρεστη εμπειρία για τον ασθενή.
Στο Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς & Παραθυρεοειδών, με τους μόνιμους έμπειρους συνεργάτες μας Ιατρούς Αναισθησιολόγους, έχουμε πραγματοποιήσει περί τις έξι χιλιάδες επεμβάσεις, τα τελευταία χρόνια, με απολύτως επιτυχή και ασφαλή έκβαση του χειρουργείου/αναισθησίας στο σύνολο των ασθενών μας.
3. «Θα πέσει το ασβέστιό μου μετά το χειρουργείο»
Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται σε στενή ανατομική σχέση με 4 μικρού μεγέθους αδένες, τους παραθυρεοειδείς, που είναι υπεύθυνοι για τον μεταβολισμό του ασβεστίου. Η βλάβη αυτών μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων ασβεστίου αίματος, με συνέπεια αιμωδίες και κράμπες για τον ασθενή. Ο εξειδικευμένος χειρουργός αναγνωρίζει και διαφυλάσσει την ακεραιότητα αυτών των γειτονικών προς τον θυρεοειδή αδένων.
Για το σκοπό αυτό, έχουμε αναπτύξει ειδική εγχειρητική τεχνική για την προστασία των παραθυρεοειδών αδένων, που σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία και την επιλεκτική χρήση τεχνικής ανοσοφθορισμού των παραθυρεοειδών, οι ασθενείς μας έχουν μία ομαλή μετεγχειρητική πορεία.
4. «Θα παχύνω μετά το χειρουργείο. Δε θα ρυθμίζεται εύκολα η ορμόνη»
Μετά από μία επέμβαση ολικής θυρεοειδεκτομής, ακολουθεί η αγωγή υποκατάστασης με το χάπι θυροξίνης. Πρόκειται για ένα χάπι που ο ασθενής λαμβάνει κάθε πρωί και του οποίου η λήψη, γρήγορα “αυτοματοποιείται” στην καθημερινή ζωή του. Η ορμονική ρύθμιση επιτυγχάνεται πολύ σύντομα, αρκεί ο ασθενής να ακολουθήσει πιστά τις ιατρικές οδηγίες. Η ζωή ενός ανθρώπου είναι απολύτως φυσιολογική, ως προς τα πάντα (σωματικό βάρος, αναπαραγωγική ικανότητα, κλπ), διότι το χάπι θυροξίνης υποκαθιστά πλήρως τον αφαιρεθέντα θυρεοειδή αδένα.
Οι σαφείς μετεγχειρητικές μας φαρμακευτικές οδηγίες, σε στενή συνεργασία με τον συνάδελφο Ενδοκρινολόγο, προσφέρουν στον ασθενή ταχύτατη μετάβαση σε εύρυθμο μεταβολισμό και ορμονική ισορροπία, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα.
5. «Θα έχω άσχημη ουλή στο λαιμό»
Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ασθενών με θυρεοειδοπάθεια είναι γυναίκες, το ενδιαφέρον για το αισθητικό αποτέλεσμα είναι τεράστιο. Σε όλους τους ασθενείς, στο τέλος της επέμβασης, εφαρμόζεται χειρουργική τεχνική πλαστικής αποκατάστασης χωρίς ράμματα. Χωρίς μάλιστα να χρησιμοποιούνται παροχετεύσεις-σωληνάκια, ο ασθενής δεν έχει παρά μόνο ένα μικροσκοπικό χανσαπλάστ για λίγα 24ωρα, το οποίο απλά μπορεί, αν θέλει, να αφαιρέσει και μόνος του.
Η μικροεπεμβατική τεχνική που εφαρμόζουμε, εκμεταλλευόμενοι τη φυσική πτυχή του δέρματος, σε συνδυασμό με την πλαστική τεχνική και τη χρήση επιλεγμένων καλλυντικών προϊόντων ανάπλασης, χαρίζουν ένα όμορφο και χωρίς ουλές δέρμα.
Τέλος. «Θα αποδειχθεί ότι έχω επιθετικό καρκίνο. Κινδυνεύει η ζωή μου»
Κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας! Η μεγάλη πλειοψηφία των καρκινωμάτων θυρεοειδούς έχουν εξαιρετικά καλή πρόγνωση και δεν μεθίστανται σε απομακρυσμένα όργανα, εκτός του τραχήλου (λαιμού). Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό ότι δε χρειάζονται χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, και το μόνο που ίσως απαιτηθεί είναι η λήψη χαπιού ραδιενεργού ιωδίου.
Καθοριστικό για την υγεία του ασθενούς είναι η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση, ώστε μία ενδεχόμενη κακοήθεια του θυρεοειδούς να έχει πλήρη ίαση, όταν αντιμετωπισθεί σε προκαρκινική φάση ή σε πρώιμο-αρχικό στάδιο καρκίνου.
Συμπερασματικά, οι ασθενείς είναι καλό να συζητούν τους προβληματισμούς τους με τον ειδικό Ιατρό, αποφεύγοντας τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργούνται σε διαδικτυακά δημοσιεύματα ή διηγήσεις γνωστών και φίλων. Σωστή ενημέρωση οδηγεί σε σωστή θεραπεία.