Η ιατρική εξειδίκευση, η χρήση της μικροεπεμβατικής τεχνικής και η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας έχουν καταστήσει σήμερα τη θυρεοειδεκτομή μία απόλυτα ασφαλή επέμβαση, προσφέροντας ταυτόχρονα ταχεία ανάρρωση του ασθενούς και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η χρήση, μάλιστα, ενός υπερσύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος, βιοτεχνολογίας αιχμής, εντοπίζει, αναγνωρίζει και διαφυλάσσει τα λαρυγγικά νεύρα του ασθενούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης με αναλυτική ακρίβεια και ασφάλεια.
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας σημαντικός ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου οργανισμού που εντοπίζεται στην ανατομική περιοχή του τραχήλου (λαιμού), στο σημείο που ο λαός μας ονομάζει «μήλο του Αδάμ». Η διόγκωση του αδένα (βρογχοκήλη), η παρουσία ογκιδίων εντός αυτού (όζοι θυρεοειδούς), η υποψία (συχνή στις μέρες μας) κακοήθειας, καθώς και η ενδεχόμενη διαταραχή της λειτουργίας του αδένα (υπερ/υποθυρεοειδισμός) επιβάλλουν πολύ συχνά τη χειρουργική του αφαίρεση.
Έτσι χειρουργική επέμβαση συνιστάται σε ευμεγέθεις βρογχοκήλες, σε περιπτώσεις όπου η φαρμακευτική αγωγή αποτύχει να αντιμετωπίσει τον υπερθυρεοειδισμό σε όζους που προκαλούν πιεστικά φαινόμενα στα παρακείμενα ανατομικά στοιχεία (αίσθημα ενόχλησης στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση, βήχας κ.ά.) και όταν υπάρχει υποψία καρκίνου, γεγονός ιδιαίτερα συχνό δυστυχώς τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, συχνά, ασθενείς χωρίς κανένα εμφανές σύμπτωμα και τις περισσότερες φορές χωρίς καμία διαταραχή των θυρεοειδικών ορμονών στο συνήθη αιματολογικό έλεγχο, με παθολογικά όμως τα αποτελέσματα του υπερηχογραφήματος (ψυχροί όζοι κ.ά.), έχουν σαφή ιατρική ένδειξη για χειρουργείο.
Η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, και μάλιστα η ολική θυρεοειδεκτομή που πρέπει να γίνεται πάντοτε, δεν είναι άμοιρη επιπλοκών και κυρίως διότι μπορεί να τραυματιστούν τα λαρυγγικά νεύρα (φωνητικές χορδές, ομιλία) ή να συναφαιρεθούν οι παραθυρεοειδείς αδένες (ρύθμιση ασβεστίου).
Ιστορικά, ο χειρουργός Emil Theodor Kocher (1841-1917) θεωρείται ο πατέρας της θυρεοειδεκτομής και οι ανακαλύψεις του σχετικά με τη φυσιοπαθολογία και τη χειρουργική του θυρεοειδούς του χάρισαν το Βραβείο Nobel το 1909.
Η αλματώδης, όμως, ανάπτυξη της τεχνολογίας τον 21ο αιώνα μας επιτρέπει σήμερα να πραγματοποιούμε την επέμβαση της θυρεοειδεκτομής με υψηλό επίπεδο ασφάλειας για τον ασθενή.
Η ιατρική εξειδίκευση, σε συνδυασμό με το χειρουργικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ελαχιστοποιεί την πιθανότητα και της παραμικρής επιπλοκής. Η συνήθης αγωνία των ασθενών σχετικά με τις φωνητικές χορδές και ενδεχόμενο βράχνιασμα της φωνής τους μετά το χειρουργείο μπορεί εύκολα σχεδόν να εξαλειφθεί χάρη σε ειδικά ηλεκτρονικά μέσα που προσφέρουν απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια.
Σημαντική μέριμνα του Χειρουργού Ενδοκρινών Αδένων, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επέμβασης, είναι η προφύλαξη της ακεραιότητας των λαρυγγικών νεύρων του ασθενούς (φωνητικών χορδών). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα λαρυγγικά νεύρα, που νευρώνουν τις φωνητικές χορδές του ανθρώπου, βρίσκονται σε στενή ανατομική σχέση με το θυρεοειδή αδένα. Πρόκειται, με απλά λόγια, για δύο λεπτές κλωστές που πορεύονται εκατέρωθεν του προς αφαίρεση θυρεοειδούς αδένα, συχνά δε σε άμεση επαφή με αυτόν.
Επαναστατική τεχνική
Σήμερα μπορούμε να εντοπίσουμε, να αναγνωρίσουμε και να διαφυλάξουμε τα λαρυγγικά νεύρα του ασθενούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια. Πρόκειται για την πλέον επαναστατική και πρωτοποριακή τεχνική, που βασίζεται στη χρήση ενός υπερσύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος, βιοτεχνολογίας αιχμής και ονομάζεται διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (intraoperative neuromonitoring). Έτσι, ο χειρουργός, ανά πάσα στιγμή, έχει τη δυνατότητα ακριβούς εντοπισμού του κάτω λαρυγγικού νεύρου, επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την καλή λειτουργία των φωνητικών χορδών του ασθενούς του.
Επιπροσθέτως, εκτός από τη νευροπαρακολούθηση των λαρυγγικών νεύρων (neuromonitoring), μαζί με τους άρτια εκπαιδευμένους μόνιμους συνεργάτες μας πραγματοποιούμε καθημερινά θυρεοειδεκτομές με νέες τεχνικές και μεθόδους, όπως τη μικροεπεμβατική τεχνική (minimal invasive surgery) μέσα από πολύ μικρή τομή (μόλις 2 εκατοστά), με χρήση ειδικού σετ εργαλείων μικροχειρουργικής. Επίσης, εφαρμόζουμε πρωτοποριακή τεχνική υποβοηθούμενη με βιντεοκάμερα (video-assisted thyroidectomy), με χρήση εξελιγμένου πύργου ενδοσκοπικής χειρουργικής. Επιπλέον, εναλλακτικά με το παραδοσιακό νυστέρι και ψαλίδι, καθιερώσαμε τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων (radiofrequency ablation), που είναι ειδικές ακτίνες για διατομή των ιστών και ταυτόχρονη αιμόσταση. Δεύτερη επιβεβαίωση της ακεραιότητας των φωνητικών χορδών επιτυγχάνουμε με τη βιντεοσκοπική λαρυγγοσκόπηση (video-laryngoscopy) κατά τη διαδικασία της αφύπνισης του ασθενούς, με ολοκληρωμένο σύστημα multimedia, καταγραφής και επεξεργασίας εικόνας (real-time vocal cord recording). Τέλος, η μέθοδος της διεγχειρητικής μέτρησης παραθορμόνης (intraoperative PTH) μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση της ακεραιότητας των παραθυρεοειδών αδένων.
Για τη συρραφή του εγχειρητικού τραύματος εφαρμόζεται προηγμένη τεχνική πλαστικής αποκατάστασης του τραύματος χωρίς ράμματα, επί της φυσικής δερματικής πτυχής, προσφέροντας όμορφο και χωρίς ουλές δέρμα, με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
Επέμβαση-πρόκληση
Η ριζική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα είναι μείζονος σημασίας για μία επιτυχημένη επέμβαση. Η ολική ριζική θυρεοειδεκτομή, που δεν αφήνει υπόλειμμα θυρεοειδικού ιστού, είναι, κατ’ εμάς, πρόκληση επιβεβαίωσης για τον εξειδικευμένο Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων.
Συμπερασματικά, αξιοποιώντας τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις της ενδοκρινικής χειρουργικής, παρέχουμε καθημερινά μία μοντέρνα, ασφαλή, ανεπίπλεκτη, ριζική, πρακτικά αναίμακτη κι αισθητικά άριστη επέμβαση θυρεοειδούς. Με μονοήμερη νοσηλεία, γίνεται η επέμβαση με σύγχρονη μικροεπεμβατική τεχνική, χωρίς νυστέρι, χωρίς ράμματα, χωρίς απώλεια αίματος, χωρίς σωληνάκια και χωρίς πόνο. Κανονική ομιλία αμέσως μετά την αφύπνιση του ασθενούς, άμεση κινητοποίηση, σίτιση με ελεύθερη δίαιτα από το ίδιο απόγευμα, ταχεία ανάρρωση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες από την επόμενη κιόλας ημέρα του εξιτηρίου.