Παραθυρεοειδεκτομή υπό τοπική

Home » Παραθυρεοειδεκτομή υπό τοπική

Παραθυρεοειδεκτομή υπό τοπική

Η επέμβαση στους παραθυρεοειδείς αδένες, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, λαμβάνει χώρα υπό γενική αναισθησία. Αυτό δίνει το πλεονέκτημα ενός πλήρους ελέγχου των ζωτικών λειτουργιών του ασθενούς, με το αναισθησιολογικό monitoring, ενώ παράλληλα, επιτρέπει στο Χειρουργό να ερευνήσει προσεκτικά τον τράχηλο, να εντοπίσει και να αφαιρέσει το πάσχον παραθυρεοειδές (όσο βαθειά ανατομικά και αν βρίσκεται), χωρίς την παραμικρή ενόχληση για τον ασθενή.

Ωστόσο, υπάρχουν οι περιπτώσεις, που επιλέγεται η τοπική αναισθησία στην παραθυρεοειδεκτομή. Είναι συνήθως οι καταστάσεις εκείνες που η υγεία του ασθενούς είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και κρίνεται επισφαλής, από τον Ιατρό Αναισθησιολόγο, η γενική νάρκωση. Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της, είναι η σαφής απεικόνιση του πάσχοντος αδένα (-νων) με προεγχειρητικό υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα.

Ο Δρ Καρβούνης εφαρμόζει επιλεκτικά την στοχευμένη παραθυρεοειδεκτομή υπό τοπική αναισθησία. Πρόκειται για μία τεχνική, που πρωτοπεριγράφηκε διεθνώς, τη δεκαετία του ΄90, ενώ ο ίδιος βραβεύτηκε για την καλύτερη επιστημονική εργασία (Minimally invasive parathyroidectomy under local anaesthesia” E.Karvounis and J.Lynn) στο Διεθνές Χειρουργικό Forum του 2002.