joomla templates

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Έχει παρέλθει πάνω από ενάμιση αιώνας, όταν για πρώτη φορά το 1846, στη Βοστώνη, ο W. Morton χρησιμοποίησε ως αναισθητικό τον αιθέρα. Από τότε έχουν συμβεί πολλές και εκπληκτικές επιτεύξεις στον ειδικό πλέον επιστημονικό κλάδο της Αναισθησιολογίας. Ενώ, τη δεκαετία του 1970 η πιθανότητα σοβαρής αναισθησιολογικής επιπλοκής ήταν περίπου 1 στις 10.000, σήμερα είναι εντυπωσιακά μικρότερος από 1 στις 250.000, διαθέτοντας παράλληλα πολλούς και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισής της.

Καθημερινά χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται στη χώρα μας και χιλιάδες αναισθησίες χορηγούνται για τις επεμβάσεις αυτές. Χιλιάδες άνθρωποι εμπιστεύονται ότι πολυτιμότερο έχουν, την υγεία και τη ζωή τους, στους λειτουργούς της υγείας, με την ελπίδα να τις βελτιώσουν.

Ο φόβος της νάρκωσης, είναι ένα κοινό και δικαιολογημένο συναίσθημα σε όλους τους ανθρώπους που πρόκειται να χειρουργηθούν, διότι η νάρκωση φαντάζει στο μυαλό του ασθενούς ως "άλμα στο κενό". Ωστόσο, σήμερα, υπάρχουν υπερσύγχρονα μηχανήματα που καταγράφουν διαρκώς την αρτηριακή πίεση, τις σφύξεις, τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, το βαθμό μυοχάλασης του ασθενούς και άλλα πολλά. Μέσα από ένα πολύπλοκο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών (monitoring) και ειδικά alarms ο Ιατρός Αναισθησιολόγος έχει άμεση γνώση όλων των βασικών λειτουργιών του ασθενούς και δυνατότητα να παρέμβει.

Επιπλέον, τα εξελιγμένα αναισθησιολογικά φάρμακα επιτυγχάνουν ομαλή εισαγωγή του αρρώστου στην αναισθησία, σταθερή αναλγησία, αμνησία και μυική παράλυση κατά τη διάρκεια της επέμβασης, και ομαλή ανάνηψή αυτού στο τέλος του χειρουργείου. Έχοντας στη διάθεσή τους σύγχρονα αναλγητικά, κατασταλτικά, μυοχαλαρωτικά και αναισθητικά φάρμακα, ο Αναισθησιολόγος Ιατρός και η ομάδα του, εγγυώνται την ασφαλή εκτέλεση της επεμβάσεως και άμεση αφύπνιση, χωρίς πόνο ή οποιαδήποτε σημαντική ενόχληση για τον ασθενή.

Το είδος της αναισθησίας για τις επεμβάσεις θυρεοειδούς/παραθυρεοειδών είναι –εκτός από ιδιαίτερες περιπτώσεις- η γενική αναισθησία.

Η διάρκεια της αναισθησίας είναι λίγα μόλις λεπτά μεγαλύτερη από τη διάρκεια της επέμβασης. Η προεγχειρητική, διεγχειρητική και μετεγχειρητική φροντίδα του Αναισθησιολόγου, θα απαντήσει σε κάθε απορία του αρρώστου και θα μεριμνήσει για την ταχύτατη και χωρίς πόνο ανάνηψή του.

Το χειρουργείο είναι ένας υψηλού βαθμού ασφαλείας χώρος, όπου, με τη βοήθεια υπερσύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και την καλή συνεργασία των μελών της χειρουργικής ομάδας, διασφαλίζεται στις μέρες μας, ως διαδικασία ρουτίνας, η επιτυχής εκτέλεση των επεμβάσεων.

Ειδικότερα, ο χειρουργός κ. Καρβούνης έχει εντάξει στην ομάδα του μόνιμους συνεργάτες Ιατρούς Αναισθησιολόγους, με ειδικό επιστημονικό ενδιαφέρον την Αναισθησία στην Ενδοκρινική Χειρουργική. Μαζί τους έχει πραγματοποιήσει με απόλυτη επιτυχία εκατοντάδες επεμβάσεις, έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πολλούς αυξημένου κινδύνου (υπερήλικες, ιδιαίτερα παχύσαρκους, με βαρειά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, νευρολογικές παθήσεις, κ.λ.π.) ασθενείς.

Τέλος, το υψηλής ευκρίνειας σύστημα Video Laryngoscopy, που εισάγεται από τις ΗΠΑ, παρέχει τη δυνατότητα, στους άρτια εκπαιδευμένους Ιατρούς Αναισθησιολόγους μας, να επιβεβαιώνουν την άριστη κινητικότητα των φωνητικών χορδών, άμεσα (real-time view of the airway/ vocal cords), κατά την ολοκλήρωση του χειρουργείου.