joomla templates

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας και ποια η λειτουργία του

Τι είναι η βρογχοκήλη

Ποια είναι τα συμπτώματα των παθήσεων του θυρεοειδούς

Πώς μπορώ να ελέγξω τον θυρεοειδή μου

Τι είναι ο όζος

Τι κάνει η παρακέντηση του όζου

Ο όζος μου παραμένει περίπου στο ίδιο μέγεθος, μπορώ να είμαι ήσυχος

Έχω κάνει μία ή περισσότερες παρακεντήσεις με βελόνα οι οποίες έδειξαν καλοήθεια. Μπορώ να θεωρώ ότι σίγουρα δεν έχω καρκίνο

Γιατί πρέπει να χειρουργηθώ, αφού δε νιώθω συμπτώματα

Πότε χρονικά πρέπει να χειρουργηθώ. Είναι κάτι που επείγει

Πότε συστήνεται ένα χειρουργείο θυρεοειδούς

Είναι δυνατό οι γνώμες των ιατρών να διαφέρουν ως προς το αν χρειάζεται χειρουργείο

Εάν θεωρείται ότι βρίσκομαι σε μία «γκρίζα ζώνη» για το αν πρέπει ή όχι να χειρουργηθώ, με ποιον μπορώ να συζητήσω το πρόβλημά μου

Τι ακριβώς αφαιρούμε κατά την επέμβαση

Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση θυρεοειδούς

Πόσο διαρκεί η επέμβαση

Τι είδους αναισθησία απαιτείται

Ποιος είναι ο ειδικός για αυτή την επέμβαση-Υπάρχει ειδικός χειρουργός για το θυρεοειδή

Υπάρχει ειδική επιστημονική ομάδα

Υπάρχουν νέες τεχνικές για την εγχείρηση θυρεοειδούς αδένα

Υπάρχει χειρουργική τεχνική θυρεοειδεκτομής χωρίς τομή στο λαιμό

Πόσο χρόνο πρέπει να νοσηλευθώ για μια θυρεοειδεκτομή

Πότε και πώς θα σιτισθώ μετά την επέμβαση

Μπορώ να μιλάω μετά την επέμβαση

Θα χρειασθεί μετάγγιση αίματος

Θα έχω σωληνάκι μετά το χειρουργείο

Γιατί από κάποιους αναφέρεται μετά το χειρουργείο βραχνάδα στη φωνή

Τι ισχύει σχετικά με τους παραθυρεοειδείς αδένες και την ισορροπία ασβεστίου

Πονάει ο ασθενής μετά την επέμβαση

Θα φαίνεται σημάδι στο λαιμό μου

Πότε θα επιστρέψω στη δουλειά μου

Μπορεί να εμφανισθεί πάλι το πρόβλημα μετά την επέμβαση

Κι αν η βιοψία μετά την επέμβαση δείξει κακοήθεια

Τι ισχύει σχετικά με τη θεραπεία με Ραδιενεργό Ιώδιο

Θα παχύνω μετά το χειρουργείο

Θα αλλάξει η ζωή μου μετά το χειρουργείο

Θα επηρεασθεί αρνητικά η γονιμότητα ή και ο κύκλος μιας γυναίκας μετά το χειρουργείο

Ποια η διαδικασία για μία επέμβαση θυρεοειδεκτομήςΤι είναι ο θυρεοειδής αδένας και ποια η λειτουργία του

Ο θυρεοειδής αδένας είναι από τους σημαντικότερους ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου οργανισμού και η παραμικρή δυσλειτουργία του προκαλεί σειρά προβλημάτων. Πρόκειται για αδένα ο οποίος εντοπίζεται στην περιοχή που ο λαός μας ονομάζει ‘μήλο του Αδάμ’. Το σχήμα του ομοιάζει με αυτό της πεταλούδας, και διακρίνονται δύο λοβοί (αριστερός και δεξιός λοβός).

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες, οι οποίες μεταφέρονται με το αίμα και επηρεάζουν τη λειτουργία πολλών οργάνων του σώματος. Διαταραχή των ορμονών απορυθμίζει τον μεταβολισμό των κυττάρων μας, με δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία της καρδιάς, την κυκλοφορία του αίματος, τις καύσεις, τη λειτουργία του εντέρου, την ανάπτυξη του σκελετού, τη λειτουργία του εγκεφάλου, τον κύκλο και τη γονιμότητα της γυναίκας κά.


Τι είναι η βρογχοκήλη

Κάθε διόγκωση του θυρεοειδούς ονομάζεται βρογχοκήλη.


Ποια είναι τα συμπτώματα των παθήσεων του θυρεοειδούς

Τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται, είτε σε υπερλειτουργία (Υπερθυρεοειδισμός), είτε σε υπολειτουργία (Υποθυρεοειδισμός) του θυρεοειδούς αδένα. Επίσης, σε σχετικά μεγάλες διογκώσεις του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανισθούν συμπτώματα από πίεση των γειτονικών οργάνων.

Στην πράξη όμως, τις περισσότερες φορές οι βλάβες του θυρεοειδούς δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα, ενώ συνεχίζουν να εξελίσσονται χωρίς να δίνουν προειδοποιητικά σημεία στον ασθενή.

Όταν υπάρχουν συμπτώματα, ανάλογα με το είδος της διαταραχής στη λειτουργία του αδένα, μπορεί να έχουμε κάποια από τα ακόλουθα, όπως διόγκωση τραχήλου, ταχυκαρδία, έκτακτες αρρυθμίες, νευρικότητα, ευσυγκινησία, συναισθηματική αστάθεια, τρόμο των άκρων, μεταβολή του σωματικού βάρους, διαταραχή των κενώσεων, διαταραχή στην έμμηνο ρήση, ενίοτε δυσκολία στην κατάποση τροφής, βράγχος φωνής, βήχας, αίσθημα πνιγμονής, δυσκολία στην αναπνοή και πολλά άλλα συμπτώματα.


Πώς μπορώ να ελέγξω τον θυρεοειδή μου

Ο έλεγχος του θυρεοειδούς μπορεί να γίνει με συνδυασμό και αιματολογικών εξετάσεων (προσδιορισμός ορμονών Τ3, Τ4 και TSH) και απεικονιστικών εξετάσεων (υπερηχογράφημα ή/και σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς).

Απαιτούνται και οι δύο τύποι εξετάσεων, διότι από τη μεν εξέταση αίματος παίρνουμε πληροφορίες για τη λειτουργία του αδένα, ενώ είναι απαραίτητος και ο απεικονιστικός έλεγχος που μας δείχνει τη μορφολογία του θυρεοειδούς αδένα. Πολλοί ασθενείς, για παράδειγμα, με κατ’ επανάληψη φυσιολογικές ορμονολογικές εξετάσεις αίματος, πραγματοποιούν για πρώτη τους φορά υπερηχογράφημα, το οποίο –προς έκπληξή τους- αναδεικνύει κάποια σημαντική βλάβη.


Τι είναι ο όζος

Οι όζοι είναι ογκίδια που αναπτύσσονται στο θυρεοειδή, με άγνωστο τις περισσότερες φορές αίτιο για τη δημιουργία τους. Θα μπορούσαμε απλοϊκά να παρομοιάσουμε την εικόνα των μικρών όζων, όπως αυτή των φουντουκιών, εντός μίας σοκολάτας φουντουκιού. Μπορεί να υπάρχουν ένας ή περισσότεροι όζοι, μικροί ή ευμεγέθεις, συχνά δεν είναι ορατοί και αντιληπτοί με την κλινική ψηλάφηση και συνήθως ανακαλύπτονται τυχαία με κάποιο υπερηχογράφημα. Η παρουσία της οζώδους βλάβης τις περισσότερες φορές συνοδεύεται με φυσιολογική εξέταση ορμονών στο αίμα.


Τι κάνει η παρακέντηση του όζου

Η βιοψία με βελόνη (FNA) είναι μία τεχνική που περιγράφηκε αρχικά στη Σουηδία πριν μισό περίπου αιώνα για την εκτίμηση διογκώσεων του θυρεοειδούς αδένα . Βασίζεται στην αναρρόφηση κυττάρων του θυρεοειδούς διά βελόνης, χωρίς συνήθως τοπική αναισθησία, και περεταίρω εξέτασής τους στο μικροσκόπιο.

Τα ευρήματα της εξέτασης μπορούν να χαρακτηρισθούν ως καλοήθη, κακοήθη, ύποπτα για κακοήθεια ή ανεπαρκή για να τεθεί διάγνωση.

Η FNA (βιοψία με βελόνη) είναι μία συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος στη διερεύνηση των όζων του θυρεοειδούς, προσφέρει σημαντικές πληροφορίες, ωστόσο η πληροφορία για το αν πρόκειται για καλοήθη όζο ή καρκίνο βασίζεται στην εξέταση ενός πολύ μικρού δείγματος κυττάρων και δεν μπορεί να μας προσφέρει τη βεβαιότητα ότι και τα γειτονικά κύτταρα δεν είναι καρκίνος.


Ο όζος μου παραμένει περίπου στο ίδιο μέγεθος, μπορώ να είμαι ήσυχος

Ένας όζος, για παράδειγμα, άνω των 10 χιλιοστών εμπεριέχει εκατοντάδες εκατομμύρια κύτταρα. Εάν επί κάποιο χρονικό διάστημα λαμβάνει ο ασθενής φαρμακευτική αγωγή, χωρίς να επιτυγχάνει ουσιαστική μείωση των διαστάσεων αυτής της βλάβης, τότε πρέπει να συζητείται το ενδεχόμενο της εγχείρησης. Η παραμονή εντός του οργανισμού μιας παθολογικής εστίας (όζος που, παρά την αγωγή, δεν έχει μειωθεί σημαντικά ή εξαφανισθεί) επιτρέπει ανά πάσα στιγμή την μετάλλαξη σε καρκίνο.

Το μέγεθος ενός όζου δεν αποτελεί καθοριστικό κριτήριο για την πρόγνωση κακοήθειας. Κάποια υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά του, όπως π.χ οι αποτιτανώσεις, μπορεί να θέτουν υποψία νεοπλασίας. Υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που αποφάσισαν το χειρουργείο λόγω ενός ευμεγέθους (π.χ 2,5 εκ) όζου και τελικά η βιοψία ‘αθώωσε’ τον μεγάλο όζο, αλλά βρήκε πολλαπλές καρκινικές εστίες σε άλλους, φαινομενικά ασήμαντους, ολίγων χιλιοστών, όζους.


Έχω κάνει μία ή περισσότερες παρακεντήσεις με βελόνα οι οποίες έδειξαν καλοήθεια. Μπορώ να θεωρώ ότι σίγουρα δεν έχω καρκίνο

Οι παρακεντήσεις αναρροφούν μικρό αριθμό κυττάρων, από συγκεκριμένα σημεία των όζων και συνήθως παρακεντούνται οι μεγαλύτεροι όζοι, επειδή αυτό διευκολύνει τον εκτελώντα την εξέταση.

Πολύ συχνά όμως, ασθενείς με μία ή πολλές προεγχειρητικές ‘καθαρές’ βιοψίες δια βελόνης, είχαν τελικά, μετά το χειρουργείο, προς έκπληξη όλων, θετική για καρκίνο βιοψία. Αυτό εξηγείται από το ότι η βελόνη των παρακεντήσεων βρέθηκε ελάχιστα μόλις χιλιοστά δίπλα από την καρκινική εστία και διέλαθε η σωστή διάγνωση.

Επομένως, το αποτέλεσμα της FNA έχει μόνο ενδεικτική και όχι αποδεικτική αξία. Τη ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ότι δεν υπάρχει ή υπάρχει καρκίνος την παρέχει μόνο η βιοψία του θυρεοειδούς που έχει ολόκληρος αφαιρεθεί κι εξετασθεί.


Γιατί πρέπει να χειρουργηθώ αφού δε νιώθω συμπτώματα

Το σύμπτωμα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την πάθηση. Το γεγονός ότι εμείς υποκειμενικά δε νιώθουμε στην παρούσα φάση κάποιο ενόχλημα, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πάθηση από την οποία ενδεχομένως αντικειμενικά και αποδεδειγμένα πάσχουμε και η οποία διαρκώς επιδεινώνεται.

Η ιδιαιτερότητα μάλιστα των παθήσεων θυρεοειδούς είναι ότι, όταν πια αρχίσουν να προκαλούν συμπτώματα, τότε η καταστροφή του αδένα έχει ήδη προχωρήσει. Ο καρκίνος θυρεοειδούς δεν προκαλεί απολύτως κανένα σύμπτωμα, έως να εξελιχθεί αρκετά, ώστε να γίνουν αντιληπτές πλέον οι λεμφαδενικές ή απομακρυσμένες μεταστάσεις.


Πότε χρονικά πρέπει να χειρουργηθώ. Είναι κάτι που επείγει

Λόγω της συχνά ασυμπτωματικής και ύπουλης διαδρομής των παθήσεων του θυρεοειδούς, όσο πιο έγκαιρα απομακρύνει κανείς έναν βεβλημένο θυρεοειδή αδένα από τον οργανισμό του, τόσο καλύτερα. Η επιμονή της παρουσίας ενός ευμεγέθους όζου στο θυρεοειδή παρά τη φαρμακευτική αγωγή, επιτρέπει την πιθανότητα μετάλλαξης, μιας ομάδας κυττάρων, σε κακοήθεια, χωρίς απολύτως κανένα προειδοποιητικό σημείο.

Συμβαίνει ορισμένες φορές, η ιστολογική έκθεση (βιοψία μετά το χειρουργείο) να περιγράφει διάσπαση από τον καρκίνο της κάψας (περιβλήματος) του θυρεοειδούς αδένα, εκτεινόμενο στους λεμφαδένες… και τότε έχουμε συχνά απέναντί μας στο ιατρείο «απαρηγόρητους» ασθενείς που τα βάζουν με τον εαυτό τους για την επιζήμια καθυστέρηση της επέμβασης.

Πότε συστήνεται ένα χειρουργείο θυρεοειδούς

Χειρουργική επέμβαση χρειάζεται, όταν αποτύχει η φαρμακευτική αγωγή, σε εύλογο χρονικό διάστημα, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα (λειτουργικό, μορφολογικό ή συνδυασμό τους) ή όταν κριθεί εξαρχής η αναποτελεσματικότητά της, όταν υπάρχουν ή επίκειται να υπάρχουν πιεστικά φαινόμενα στα παρακείμενα ανατομικά στοιχεία (οισοφάγος, τραχεία, λαρυγγικά νεύρα) και -ειδικά στις μέρες μας- όταν υπάρχει υποψία κακοήθειας, κάτι ιδιαίτερα συχνό δυστυχώς τα τελευταία χρόνια.


Είναι δυνατό οι γνώμες των ιατρών να διαφέρουν ως προς το αν χρειάζεται χειρουργείο

Υπάρχουν διεθνείς οδηγίες (guidelines) σχετικά με την ένδειξη αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα. Με βάση αυτές τις οδηγίες, αλλά και με βάση το κλινικό κριτήριο του Ενδοκρινολόγου εξατομικευμένα για το κάθε περιστατικό, αποφασίζεται μία επέμβαση.

Από την καθημερινή λειτουργία Ιατρείου Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, διαπιστώνεται, κάποιες φορές, μία απώλεια πολύτιμου χρόνου για τον ασθενή, μέχρι να χειρουργηθεί. Κάποιες φορές ένας αδιάγνωστος καρκίνος έχει ήδη φθάσει στην άκρη του θυρεοειδούς, διασπώντας την κάψα του, έτοιμος να διηθήσει τους λεμφαδένες.

Η διστακτικότητα του ασθενούς να χειρουργηθεί, η αναζήτηση της γνώμης πολλών ιατρών μέχρι να «μας πουν αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε, δηλ. μη χειρουργείσαι» καθώς και η επιμονή σε μία αναποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή πέρα από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, είναι οι συνηθέστερες αιτίες καθυστέρησης της χειρουργικής θεραπείας, με συχνά δυσμενείς συνέπειες για τον ασθενή.


Εάν θεωρείται ότι βρίσκομαι σε μία «γκρίζα ζώνη» για το αν πρέπει ή όχι να χειρουργηθώ, με ποιον μπορώ να συζητήσω το πρόβλημά μου

Αρχικά με τον ιατρό Ενδοκρινολόγο, αλλά και με τον Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων. Μία απλή συνάντηση και ιατρική συμβουλευτική, σε ένα Χειρουργικό Ιατρείο, με βάση τα εξατομικευμένα κλινικοεργαστηριακά δεδομένα του κάθε ασθενούς, δεν σημαίνει πως οδηγεί απαραίτητα σε χειρουργείο.


Τι ακριβώς αφαιρούμε κατά την επέμβαση

Στις μέρες μας πραγματοποιούμε την ¨Ολική Θυρεοειδεκτομή¨. Παλαιότερα η ιατρική πίστευε ότι αρκεί να αφαιρεθεί μόνο το τμήμα του αδένα που φέρει τον όζο. Το αποτέλεσμα αυτής της παλαιάς πρακτικής ήταν ο ασθενής να επαναχειρουργείται, είτε άμεσα επειδή η βιοψία του έδειξε καρκίνο, είτε μεταγενέστερα επειδή επανεμφάνισε όζους στο τμήμα του θυρεοειδούς που παρέμεινε εντός. Σε ειδικές περιπτώσεις και σήμερα, μετά συζήτηση με τον ασθενή, μπορεί να πραγματοποιηθεί τμηματική θυρεοειδεκτομή. 

 

Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση θυρεοειδούς

Η θυρεοειδεκτομή είναι μία χειρουργική επέμβαση μέσης βαρύτητας η οποία πραγματοποιείται με ασφάλεια στις μέρες μας. Η ιατρική βιβλιογραφία αναφέρει, όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, πιθανές επιπλοκές σχετικά με την αναπνοή, την ομιλία, την ανάγκη λήψης χαπιών ασβεστίου, την μετεγχειρητική αιμορραγία, λοίμωξη κλπ., τα οποία μπορείτε να συζητήσετε με τον ιατρό. Οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι η πραγματοποίηση μιας επέμβασης από Εξειδικευμένο Χειρουργό στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων, σε Κέντρο που παρέχει σύγχρονη υποδομή, ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο οποιασδήποτε επιπλοκής.
 

 

Πόσο διαρκεί η επέμβαση

Η διάρκεια είναι 1-1½ ώρα. Το πρόγραμμα χειρουργείου διαμορφώνεται έτσι ώστε να επιτρέπεται, για κάθε ασθενή εξατομικευμένα, να πραγματοποιηθεί μία άρτια, ασφαλής, ριζική και αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση, χωρίς πίεση χρόνου.


Τι είδους αναισθησία απαιτείται

Γενική αναισθησία. Οι Έλληνες ασθενείς –σε πλήρη αντίθεση με ότι συμβαίνει στο εξωτερικό- έχουν μία αδικαιολόγητη φοβία απέναντι στη διαδικασία της αναισθησίας. Η επιστήμη της Αναισθησιολογίας σήμερα έχει πραγματοποιήσει αλματώδεις εξελίξεις που με τη βοήθεια εξελιγμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών, έχει σε απόλυτο λεπτομερή έλεγχο όλες τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού παρέχοντας ύψιστη ασφάλεια για τον ασθενή.

Ο κύριος Καρβούνης έχει ενσωματώσει στην ομάδα του Ιατρούς Αναισθησιολόγους με μεγάλη εμπειρία και επιστημονικό ενδιαφέρον στις χειρουργικές επεμβάσεις ενδοκρινών αδένων.


Ποιος είναι ο ειδικός για αυτή την επέμβαση-Υπάρχει ειδικός χειρουργός για το θυρεοειδή

Μία επέμβαση θυρεοειδούς ιστορικά ανήκει, μεταξύ πολλών άλλων, στην ευρεία γκάμα επεμβάσεων, ενός Γενικού Χειρουργού. Η ιδιαιτερότητα αυτής της “λεπτής επέμβασης” στο λαιμό και οι σοβαρότατες δυνητικά επιπλοκές της, απαιτούν τον εξειδικευμένο Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων.

Ένας ιδιαίτερα περιορισμένος αριθμός χειρουργών έχει εξειδικευθεί στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και η πραγματοποίηση μίας επέμβασης από εκείνους φέρει βέλτιστο αποτέλεσμα, εκμηδενίζοντας πρακτικά την πιθανότητα επιπλοκών.

 

Υπάρχει ειδική επιστημονική ομάδα

Ειδική επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον κύριο Καρβούνη, δημιουργήθηκε με σκοπό να παρέχει υψηλό επίπεδο ασφαλείας στην παροχή ιατρικών και χειρουργικών υπηρεσιών. Η ομάδα πλαισιώνεται από άρτια εκπαιδευμένους συνεργάτες, λειτουργεί πρωτοπόρα στην Ελλάδα, με στόχο την επιστημονική αναβάθμιση της Χειρουργικής του θυρεοειδούς.

Διαθέτοντας την τεχνογνωσία και το επιστημονικό κύρος, υπάρχει το έμψυχο δυναμικό, ικανό για την αξιοποίηση των τελευταίων εξελίξεων της Χειρουργικής, φροντίζοντας την υγεία σας με τον καλύτερο τρόπο.


Υπάρχουν νέες τεχνικές για την εγχείρηση θυρεοειδούς αδένα

Η εγχείρηση θυρεοειδούς πραγματοποιείται σήμερα, γύρω μας, με ποικίλους τρόπους. Συναντά κανείς (δυστυχώς πολύ συχνά) την παραδοσιακή χειρουργική τεχνική με τις μεγάλες τομές, τα σωληνάκια, την μακρά ανάρρωση. Επίσης συναντά πολύ νέες τεχνικές, με σημαντικούς περιορισμούς στις ενδείξεις τους, μη δοκιμασμένες και μη καταξιωμένες σε βάθος χρόνου, οι οποίες δεν έχουν γίνει ευρέως αποδεκτές από την επιστημονική κοινότητα. (διατηρούνται σημαντικές επιφυλάξεις και προβάλλονται αντιγνωμίες)

Ο Χειρουργός κύριος Καρβούνης εφαρμόζει την ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή (minimal invasive surgery) και όταν πληρούνται κάποια βασικά ιατρικά κριτήρια, πραγματοποιεί την επέμβαση υποβοηθούμενη με βιντεοκάμερα (video-assisted thyroidectomy). Πρόκειται για σύγχρονη και πρωτοποριακή τεχνική που εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία διεθνώς σε εξειδικευμένα κέντρα ενδοκρινικής χειρουργικής.

Αντί για το παραδοσιακό νυστέρι και ψαλίδι, η διατομή, η αποκόλληση του θυρεοειδούς αδένα και ταυτόχρονα η αιμόσταση, γίνονται με ραδιοσυχνότητες (radiofrequency) και υπερηχητικές ακτίνες (Ultracision). Πρόκειται για ειδικά, μοντέρνα χειρουργικά εργαλεία που παρέχουν μέγιστη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, μη προκαλώντας κάκωση των ιστών και κατ΄ επέκταση μετεγχειρητικό άλγος για τον ασθενή, όπως συμβαίνει με την παραδοσιακή χειρουργική.

Επίσης, η διασφάλιση της ομιλίας του ασθενούς επιτυγχάνεται με τη χρήση νευροδιεγέρτη (neuromonitoring). Είναι η πλέον επαναστατική και εντυπωσιακά χρήσιμη τεχνική, που προειδοποιεί το Χειρουργό και προστατεύει, με υψηλό βαθμό ασφάλειας, τον ασθενή από προβλήματα με τις φωνητικές χορδές.

Δεύτερη επιβεβαίωση της ακεραιότητας φωνητικών χορδών επιτυγχάνεται με βιντεοσκοπικό monitoring (Video-laryngoscopy) κατά την αποσωλήνωση και αφύπνιση του ασθενούς.

Υπάρχει χειρουργική τεχνική θυρεοειδεκτομής χωρίς τομή στο λαιμό

Έχει περιγραφεί εδώ και κάποια χρόνια, από Ασιάτες χειρουργούς, η αφαίρεση θυρεοειδούς διά της μασχάλης, χωρίς τομή στο λαιμό. Όσο ‘δελεαστική’ ακούγεται η διαμασχαλιαία επέμβαση για αισθητικούς λόγους, τόσο δυστυχώς φέρει σημαντικά μειονεκτήματα, τα οποία έχουν κάνει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα χειρουργών ενδοκρινών αδένων, στη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της, να μην υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη τεχνική.

Επιγραμματικά, ενώ το μόνο ουσιαστικό όφελος είναι η αποφυγή της 2-2.5 εκατοστών τομής στο λαιμό, η οποία άλλωστε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το χειρουργείο σβήνει,

  • Πραγματοποιούνται πολλαπλές τομές, αρκετών εκατοστών μήκους στη μασχαλιαία χώρα και θώρακα, με συνέπεια εκτός από τις ουλές, επί μακρόν ενοχλήσεις κατά την κίνηση του άνω άκρου.
  • Πολύ πιο αιματηρή επέμβαση, μια και πρέπει να διανύσουν μεγαλύτερη ανατομική διαδρομή, για να φθάσουν τα χειρουργικά εργαλεία, από μακρινές περιοχές (μασχάλη, θώρακας) στο όργανο-στόχος (θυρεοειδής). Ανάγκη τοποθέτησης σωλήνα παροχέτευσης.

  • Κίνδυνος τραυματισμού ανατομικών στοιχείων εκτός τραχήλου (λαιμού) με επιπλοκές, εκεί που ανατομικά δεν έχει λόγω κανείς να πάει, για μία απλή θυρεοειδεκτομή.

  • Στέρηση άμεσης, απευθείας πρόσβασης στο χειρουργικό πεδίο του θυρεοειδούς, για οποιαδήποτε απρόβλεπτη ξαφνική εξέλιξη κατά τη διάρκεια της εγχείρησης (πχ αθρόα απειλητική αιμορραγία)

  • Υψηλό κόστος

  • Περιορισμένη εμπειρία των χειρουργών (φάση καμπύλης εκμάθησης)

  • Το σημαντικότερο: Αδυναμία ριζικότατου χειρουργικού καθαρισμού, όπως επιβάλλεται να γίνεται σε κάθε θυρεοειδεκτομή (μια και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο καρκίνος θυρεοειδούς διαγιγνώσκεται εκ των υστέρων, άρα το χειρουργείο πρέπει να έχει γίνει προκαταβολικά ριζικό). Ο εκ του μακρόθεν (διά της μασχάλης) καθαρισμός είναι ευνόητο κι επιστημονικά ξεκάθαρο, ότι υπολείπεται της μικροεπεμβατικής μεν, άμεσης δε, δια του λαιμού χειρουργικής προσπέλασης.Ο Χειρουργός κ.Καρβούνης παρακολουθώντας τις εξελίξεις της χειρουργικής θυρεοειδούς και τη διεθνή βιβλιογραφία, θέτει στις προτεραιότητές του την εφαρμογή μοντέρνας, ασφαλούς, ανεπίπλεκτης, ριζικότατης, πρακτικά αναίμακτης κι αισθητικά αρτιότερης επέμβασης για τους ασθενείς του.

 

Πόσο χρόνο πρέπει να νοσηλευθώ για μια θυρεοειδεκτομή

Μία ημέρα. Ο ασθενής έρχεται από το σπίτι του, το πρωί, στην Κλινική, γίνεται η επέμβαση, το μεσημέρι αφαιρείται ο ορρός. Άμεσα μετά το χειρουργείο ομιλεί, κινητοποιείται και σιτίζεται το μεσημέρι. Μη έχοντας ορρό ή άλλο σωληνάκι στο λαιμό, κινείται ελεύθερα, παραμένει στην Κλινική το βράδυ και εξέρχεται την επόμενη ημέρα.Πότε και πώς θα σιτισθώ μετά την επέμβαση

Ο ασθενής αρχίζει να σιτίζεται περί τις 3 ώρες μετά το χειρουργείο. Η δίαιτά του μπορεί να είναι ελεύθερη, ωστόσο κάποιοι ασθενείς προτιμούν σχετικά μαλακές τροφές το πρώτο 24ωρο. Ακολούθως ελεύθερη δίαιτα.

 

Μπορώ να μιλάω μετά την επέμβαση

Ασφαλώς. Αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης ο ασθενής ομιλεί κανονικά. 


Θα χρειασθεί μετάγγιση αίματος

Όχι, δε χρειάζεται αίμα. Δε ζητείται αιμοδότης.


Θα έχω σωληνάκι μετά το χειρουργείο

Όχι, με τη συγκεκριμένη χειρουργική τεχνική, στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, δεν τοποθετούμε σωλήνα παροχέτευσης.


Γιατί από κάποιους αναφέρεται μετά το χειρουργείο βραχνάδα στη φωνή

Η ανατομική θέση των λαρυγγικών νεύρων που είναι υπεύθυνα για τις φωνητικές χορδές, βρίσκεται γειτονικά προς το θυρεοειδή αδένα. Ανάλογα και με τη φύση του προβλήματος του κάθε ασθενούς, υπάρχει διαφορετικός βαθμός δυσκολίας και επικινδυνότητας για τη λειτουργία των φωνητικών χορδών. Η πραγματοποίηση της επέμβασης από έμπειρα χέρια εξειδικευμένου Χειρουργού και η χρησιμοποίηση πλέον σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, ελαχιστοποιεί οποιαδήποτε πιθανότητα διαταραχής στην ομιλία. 


Τι ισχύει σχετικά με τους παραθυρεοειδείς αδένες και την ισορροπία ασβεστίου

Οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι 4 μικροί αδένες, μεγέθους φακής, που γειτονεύουν ανατομικά με το θυρεοειδή. Η λειτουργία τους σχετίζεται με τον μεταβολισμό του ασβεστίου στον οργανισμό μας. Με βάση πάντα τη φύση του προβλήματος του κάθε ασθενούς, είναι μία πολύ προσεκτική και λεπτομερειακή διεργασία για τον Χειρουργό, η αναγνώριση και διατήρηση των παραθυρεοειδών αδένων. Η εξειδικευμένη χειρουργική τεχνική που εφαρμόζει ο Χειρουργός, σε συνδυασμό με μοντέρνα τεχνολογική υποστήριξη, συντελεί στο να μην επηρεασθεί η ισορροπία του ασβεστίου.

 

Πονάει ο ασθενής μετά την επέμβαση

Όχι, με τη συγκεκριμένη χειρουργική τεχνική, δεν υπάρχει πόνος. Άλλωστε δεν συνταγογραφούμε καν παυσίπονα κατά το εξιτήριο του ασθενούς.

Θα φαίνεται σημάδι στο λαιμό μου

Εφαρμόζεται πλαστική αποκατάσταση στο τέλος του χειρουργείου. Δεν υπάρχουν ράμματα. Δεν αφαιρείται κάτι. Η εντυπωσιακά μικρή τομή πραγματοποιείται επί της φυσικής δερματικής πτυχής (εκεί που από μόνο του πτυχώνεται το δέρμα) με αποτέλεσμα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Ο κύριος Καρβούνης έχει αναπτύξει ιδιαίτερα αυτή την τεχνική, ενώ συστήνει επιπλέον ειδικά καλλυντικά σκευάσματα, που επιταχύνουν την ανάπλαση των κυττάρων και χαρίζουν όμορφο και χωρίς ουλές δέρμα.

Συχνή είναι η διήγηση ασθενών μας, που λίγες μόλις ημέρες μετά το χειρουργείο, δέχονται την ερώτηση από ανυποψίαστους φίλους τους «Που γρατσουνίσθηκες», αντί του «που χειρουργήθηκες», λόγω της μικροσκοπικής, ανεπαίσθητης ουλής!
Εβδομάδες ή μήνες δε μετά το χειρουργείο, χρειάζεται συχνά να επιμείνει πολύ ο ασθενής μας ότι όντως χειρουργήθηκε, ώστε να πείσει το συνομιλητή του που δεν βλέπει κάποια ουλή.Πότε θα επιστρέψω στη δουλειά μου

Όποτε εσείς το θελήσετε. Η ανάρρωση είναι ταχύτατη και δεν υπάρχει πόνος. Πολλοί εκ των ασθενών μας επιστρέφουν στη δουλειά τους την επομένη ημέρα του εξιτηρίου. Ανάλογα με τη φύση της εργασίας κάποιοι επιθυμούν αναρρωτική άδεια. Στην τελευταία περίπτωση, ο ιατρός σε συνεννόηση με τον ασθενή, καθορίζουν από κοινού την επιθυμητή διάρκεια της αδείας.

Μπορεί να εμφανισθεί πάλι το πρόβλημα μετά την επέμβαση 

Όχι. Η επέμβαση ολικής θυρεοειδεκτομής στοχεύει στο να απομακρυνθεί ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας. Συνεπώς δεν επανεμφανίζεται.

Στην περίπτωση κακοήθειας, ο ασθενής παρακολουθείται για το σπάνιο ενδεχόμενο της εμφάνισης στο μέλλον μιας υποτροπής/μετάστασης.

Η ριζικότητα της εγχείρησης είναι βασικό χαρακτηριστικό της επιτυχημένης χειρουργικής για τον Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων.

Η χειρουργική μας ομάδα, υπό τη Διεύθυνση του κ.Καρβούνη, πρεσβεύει, ότι ένας ριζικός καθαρισμός αποτελεί πρόκληση επιβεβαίωσης για τον Χειρουργό, που ασκεί με μεράκι τη Χειρουργική του θυρεοειδούς.


Κι αν η βιοψία μετά την επέμβαση δείξει κακοήθεια

Ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι από τους ‘καλύτερους καρκίνους’ του ανθρώπινου οργανισμού. Ο συνηθέστερος τύπος του (θηλώδες Ca) έχει σε υψηλό ποσοστό άριστη πρόγνωση. Οι περισσότεροι εκ των ασθενών με αυτόν τον τύπο θυρεοειδικού καρκίνου, θα ζήσουν μέχρι τα βαθειά γεράματα, αρκεί να το έχουν έγκαιρα απομακρύνει από τον οργανισμό τους.Τι ισχύει σχετικά με τη θεραπεία με Ραδιενεργό Ιώδιο

Στην περίπτωση θετικής βιοψίας για καρκίνο μετά θυρεοειδεκτομή, ανάλογα με τα λεπτομερή στοιχεία της ιστολογικής εξέτασης, αποφασίζεται από τον Ενδοκρινολόγο σας η θεραπευτική εφαρμογή Ιωδίου ή όχι.

Μη έχοντας σχέση με την κλασική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία που εφαρμόζονται σε άλλες μορφές καρκίνου, στην κακοήθεια θυρεοειδούς αρκεί η λήψη χαπιού ραδιενεργού ιωδίου και κάποιες σπινθηρογραφικές μετρήσεις από τον Πυρηνικό Ιατρό. Συστήνεται συνήθως η αποφυγή επαφής με μωρά και εγκύους, για λίγες ημέρες.

Ο ασθενής δεν υπάρχει λόγος να αγωνιά (προκαταβολικά) για τη λήψη Ιωδίου. Αυτό είναι μία διαδικασία που ίσως να χρειασθεί κάποιες εβδομάδες μετά το χειρουργείο, ίσως όχι. Η απόφαση θα ληφθεί αποκλειστικά έχοντας μπροστά μας το τελικό πόρισμα της βιοψίας.

Μία έγκαιρη, ασφαλής και ριζική χειρουργική επέμβαση είναι το σημαντικότερο και πρωταρχικό βήμα στη θεραπευτική προσέγγιση μίας κακοήθειας στο θυρεοειδή.Θα παχύνω μετά το χειρουργείο

Όχι. Έχοντας χειρουργικά απομακρυνθεί από τον οργανισμό σας ο θυρεοειδής αδένας που είχε βλάβες, θα λάβετε αγωγή υποκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι ο Ενδοκρινολόγος σας θα χορηγήσει την απαιτούμενη δόση ορμόνης για τον οργανισμό σας. Πολύ σύντομα, μέσα από αναγκαίες ρυθμίσεις του δοσολογικού σχήματος, θα είσαστε ευθυρεοειδική/κός. Αυτό μεταφράζεται σε μία απόλυτα εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας, για τον οποίο δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής μεταβολισμού και συνεπώς αύξησης του βάρους.


Θα αλλάξει η ζωή μου μετά το χειρουργείο

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση ολικής θυρεοειδεκτομής και λαμβάνουν μετεγχειρητικά ένα χάπι θυροξίνης ημερησίως. Αυτό ρυθμίζει απόλυτα σωστά τον οργανισμό, έχοντας μία απόλυτα φυσιολογική ζωή. Η ύπαρξη ενός πάσχοντος θυρεοειδούς που άλλη ποσότητα ορμόνης θα παρήγαγε το φυσιολογικό τμήμα του αδένα, άλλη ποσότητα ορμόνης θα παρήγαγε η περιοχή της βλάβης του αδένα και άλλη ενδεχομένως ποσότητα θα χορηγούσε με τη μορφή χαπιού ο Ενδοκρινολόγος σας, είναι μία ευαίσθητη ισορροπία που εύκολα διαταράσσεται, ενώ η χειρουργική αφαίρεση του αδένα δίνει την οριστική λύση.Θα επηρεασθεί αρνητικά η γονιμότητα ή και ο κύκλος μιας γυναίκας μετά το χειρουργείο

Αντιθέτως, η ορμονική ισορροπία που επιτυγχάνεται με την απόλυτα ελεγχόμενη δόση ορμόνης σε μορφή χαπιού, που δίδεται μετά το χειρουργείο, εξασφαλίζει έναν ομαλό εμμηνορρυσιακό κύκλο.

Επίσης, συχνά παραπέμπονται στον Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων, κ.Καρβούνη, για αφαίρεση πάσχοντος θυρεοειδούς προ της εγκυμοσύνης
, κυρίες οι οποίες προγραμματίζουν να τεκνοποιήσουν είτε φυσιολογικά, είτε με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αρκετές δε φορές, η ιατρική μας ομάδα είχε μελλοντικά την ευχάριστη πληροφόρηση επιτυχούς τεκνοποίησης της ασθενούς μας.Ποια η διαδικασία για μία επέμβαση θυρεοειδεκτομής

Η διαδικασία έχει εξαιρετικά απλοποιηθεί, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Είναι για όλους τους συνεργάτες μας μία διαδικασία ρουτίνας, η οποία σε φιλικό περιβάλλον έχει στόχο την επιστημονικά άρτια και υπεύθυνη προσέγγιση του κάθε ασθενούς ως ξεχωριστή περίπτωση.

Πραγματοποιείται μία αρχική χειρουργική εκτίμηση, στο χώρο του Ιατρείου ή αναλυτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιατρό κι ενδεχόμενος έλεγχος των απεσταλμένων εξετάσεων με τηλεομοιότυπο (Fax) ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Email). Έπεται η επέμβαση με νοσηλεία συνήθως λιγότερη των 24 ωρών και ακολουθεί προαιρετικά, μετά μία εβδομάδα, μία μετεγχειρητική επανεκτίμηση στο χώρο του Ιατρείου ή της Κλινικής